Fotofobi ve ışığa karşı aşırı hassasiyeti olanlar için geliştirilen özel fotofobi kontakt lensleri sayesinde ışığın etkilerinden kurtulabilirsiniz.
Fotofobi Nedir?
Fotofobi, ışığa karşı aşırı hassasiyet ya da korku anlamına gelen bir terimdir. Bu durumda, parlak ışık rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir bununla birlikte baş ağrısı, bulantı gibi diğer semptomlara yol açabilir.
Eğer fotofobi yaşıyorsanız, altta yatan nedeni belirlemek ve uygun tedavi almak için bir sağlık uzmanına başvurmanız önemlidir. Tedavi seçenekleri arasında temel durumun yönetilmesi, güneş gözlüğü, kontakt lens veya şapka giyerek parlak ışığı engellemek ve flaşlı ışıklar gibi tetikleyicilerden kaçınmak bulunabilir.
Fotofobi Lensi Ne İşe Yarıyor?
Temel olarak kontakt lens yüzeyinde bulunan 11mm çapındaki filtre sayesinde ışığın engellenmesi ile hassasiyet hafifletilebilmekte ve hastanın yaşam kalitesi geri kazandırılabilmektedir. Parlak ışık koşullarında ışığın göze zarar vermesini egelleyen özel koyu renkli filtre sistemi gözleri koruyacak şekilde tasarlanmaktadır.
Işık Hassasiyeti Neden Olur?
Aşırı ışık hassasiyeti fotofobi , birçok farklı tıbbi durumun belirtisi olabilir. Bu durum, çeşitli göz hastalıkların veya rahatsızlıkların belirtileri arasında yer alabilir. Bazı yaygın nedenler şunlardır:
- Migren: Migren hastaları, şiddetli baş ağrıları, mide bulantısı ve ışığa karşı aşırı hassasiyet yaşayabilirler.
- Göz enfeksiyonları: Göz iltihaplanmaları, üveit veya kornea iltihabı gibi göz enfeksiyonları, gözlerin ışığa karşı hassasiyet göstermesine neden olabilir.
- Göz yaralanmaları: Gözde hasar veya yaralanma olması, ışığa karşı hassasiyet oluşmasına neden olabilir.
- İlaç yan etkileri: Bazı ilaçlar, ışığa karşı hassasiyete neden olabilir.
- Hormonal değişiklikler: Hamilelik veya menopoz gibi hormonal değişiklikler, ışığa karşı hassasiyeti tetikleyebilir.
- Beyin hasarı: Beyin sarsıntısı veya diğer beyin hasarları, ışığa karşı hassasiyetin bir belirtisi olabilir.
- Bazı tıbbi durumlar: Bazı otoimmün hastalıklar, epilepsi, Lyme hastalığı, Sjögren sendromu gibi tıbbi durumlar da ışığa karşı hassasiyete neden olabilir.
Fotofobi nasıl anlaşılır?
- Normal ışık seviyeleri bile rahatsızlık veya acı verici bir hale gelip gözlerinizi kısmanıza neden oluyor ise aşağıdaki belirtilere göz atmanızda fayda var.
- Güneş ışığı, floresan ışıklar veya diğer parlak ışıklar gibi ışık kaynaklarından kaçınmak, ışığa maruz kalmak istememe.
- Işığa maruz kaldığınızda, gözlerinizde yanma, batma, ağrı veya rahatsızlık hissi, bazen şiddetli baş ağrıları ile birlikte olabilir.
- Işığa maruz kaldığınızda, görüşünüzde bozulma veya bulanıklık yaşayabilirsiniz, gözlerinizin sulanması aynı zamanda gözyaşı üretiminin artması.
- Fotofobiye neden olan bir rahatsızlık varsa, gözlerde kızarıklık ve/veya iltihaplanma da görülebilir.
Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız, bir göz doktoruna veya bir sağlık uzmanına danışarak durumunuzun nedenini belirlemek ve uygun tedavi yöntemlerini öğrenmek önemlidir. Detaylı bilgi için iletişim sayfamızdan bizlere ulaşabilirsiniz.